Mindenki, aki egy kicsit is odafigyelt a Fidesz-KDNP  kormány hatalomgyakorlási módszereire, az tisztában van azzal - még ha nem is olvasta Bartus László ominózus cikkét a fasiszta államról - hogy jelenleg,  egy valamilyen módon kétharmados többség birtokában jutott bármely pártnak lehetősége nyílik  egy autoriter állam legális, törvényes létrehozására, sőt a köztársaság teljes felszámolására is. Mindez azért, mert nem működik a demokrácia egyik alapvető eleme, a "súlyok, ellensúlyok" rendszere, vagyis a hatalommegosztás elve alapján működő  hatalmi ágak nem képesek megvédeni függetlenségüket. Sajnos a hatályos alkotmány - pláne, a majdan életbe lépő alaptörvény - nem tartalmaz olyan garanciális cikkelyeket, amely biztosíthatná fenn említettek elleni védelmet. Van ugyan egy, amely kimondja:

"2.§ (3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni" 

De ott van a kitétel, hogy "erőszakos", már pedig nem erről van szó, csak legálisan kihasználhatóak a hatályos törvények adta lehetőségek, sőt ha valamelyik törvény - akár maga az alkotmány - gátolná a tevékenységüket, akkor a kétharmados többség birtokában eltakarítható az útból. Másik kitétel, hogy "törvényes úton". Az pedig mi lenne? Lásd az előbbi mondat második fele.

Ezért gondoltam azt, hogy változtatásra lenne szükség, mind a hatalomgyakorlás mechanizmusában, mind a választási rendszerben, és első sorban, az alkotmányban.  Olyan alaptörvényre lenne szükség, amely egyszerre stabil, de rugalmas is, és nem zárja ki a népszuverenitás érvényesülését. Az elfogadott alaptörvény eleve kizárja a népszavazást az alkotmány módosítás lehetséges mechanizmusai közül.[(8. Cikk (3.) a)].

Egy lehetséges változat (vagy nem?), az új alaptörvény elveiről:

http://szolidnetter.blog.hu/2011/05/01/egy_alaptorveny_megalkotasanak_elvei

A választási rendszerről itt egy elmélkedés:

http://szolidnetter.blog.hu/2011/04/27/a_hatalmi_agak_fuggetlensegenek_valoszinuseget_novelo_valasztasi_rendszer

Még egy komplett alaptörvény tervezetet is kreáltam, ebből egy kis érdekesség:

http://szolidszilard.blog.hu/2011/05/29/nehany_erdekesseg_egy_tervezett_alaprorvenybol

Úgy döntöttem, hogy abbahagyom e téma körbejárását, valószínűleg túl laikus és naiv elképzelések jelentek meg eddigi jegyzeteimbe, így nincs értelme tovább ebbe energiát fektetni. Azért agytornának jó volt. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://szolidszilard.blog.hu/api/trackback/id/tr422940966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása