Judit Sali Szilárd.szia! (:

        Örülök, hogy felhívod a figyelmet a civilekre, civil szervezetekre, mert jó ha sokan vannak, jó ha sok ember talál magának olyan támogatható "küldetést", feladatot a maga számára, amivel más embereken segíthet, illetve egyéb közhasznú feladatokban részt vehet. Jó lenne, minél többen találnánk magunknak valamilyen szervezetet, ahol okosan és önfeláldozóan tudunk segíteni. A civilség jó, az emberek aktivitása, figyelme az őket körülvevő világra hasznos lenne, sokat segítene az ország haladásában is, picit szélesebb körben mozognának, mint a család, munkahely, haverok...

        Szóval a civil szervezetek kellenek és hasznosak!

        Azonban amit én írtam, az arról az álszent, faramuci történetről szólt, hogy ma mindenki civilnek akar látszani, aki holnap politizálni akar! Már a fészbúkon is fut egy igényt feltámasztó kérdéssor, kire szavaznék most vasárnap: kis pártok meg sincsenek említve csak a nagyok meg a jobbik, és egy olyan rubrika van még a kínálatban, hogy civil szervezetek összefogása. Álszent, nem tetszik. Amúgy is számomra örök kérdés, hol kezdődik a civil, hol a politikus.. Aki politizálni akar, az vállalja már fel, hogy politikai vonalon nyomul! Ne játsszunk a szavakkal, annyi szavunk elvesztette már a tartalmát, vált pejoratívvá... most éppen a civil jelzőt, illetve FOGALMAT! igyekeznek sokan kiüresíteni. Szerintem kár.

        20 hours ago · Like · 2 people

        Ferenc Szabó ‎"Azonban amit én írtam, az arról az álszent, faramuci történetről szólt, hogy ma mindenki civilnek akar látszani, aki holnap politizálni akar! "

 

        Jól írtad,Nem is teszek ehhez semmit.

        19 hours ago · Unlike · 3 people

        Rózsa Mihály Bevallom mindig kicsit nevetségesnek tartottam azokat a pártkezdeményezéseket, akik csak azért, mert itt egy hibás gondolkodás miatt az emberek utálják a pártokat, letagadják, hogy pártok és civilnek mondják magukat ezért elegánsan. Képmutató hazugság.

 

        Miben különbözik a civilszervezet a párttól? Az amelyik politizál, gyakorlatilag semmiben. Én is civil vagyok,mégis az SZDSZ tagja. Az SZDSZ-t szabad civil emberek alkotják. Politizáló civil emberek közösségét, akár tetszik, akár nem pártnak nevezik.

 

        A civil az, aki magában elmondja politikai véleményét. Ha 5-10 ember már összefogva és közösen alkotnak politikai véleményt, amit együtt képviselnek, az már párt.

        5 hours ago · Like · 1 person

        Hajósi Virág a millások is belekeveredtek a nagy civilségbe, amikor tovább akartak szerveződni, hatalmas vita lett, hogy most akkor mik is ők. Ez tök felesleges bújocska, ráadásul szerintem nem is etikus

        5 hours ago · Like

        Szolid Szilárd Valószínűleg valami félreértés van. Nem az lényeg, hogy ki vagy kik, hogy nevezik magukat, hanem arról, hogy a pártok hasonló feltételekkel működhessenek, mint bármely más civil szervezet. Működésüket tagdíjakból és pályázati pénzekből kelljen megoldaniuk, állami támogatáshoz csak meghatározott feladatokra irányuló nyilvános pályázatokon juthassanak, mint más civil szervezetek, amely felhasználása szoros, nyilvános elszámolás mellett történhet. Alanyi jogon ne kaphassanak állami támogatást, mint ahogy egyetlen más civil szervezet sem! Ha úgy is fogalmazok, hogy nem szeretem a pártokat, akkor nem a nevük ellen van kifogásom, hanem a kivételezett, a hatalom monopóliumára irányuló törekvéseik miatt, amit a kormányozhatóság igényével akarnak igazolni.

        2 hours ago · Like

        Rózsa Mihály Szilárd! Több párti demokráciánk van, jogállamunk a pártokra építkezik és mivel ezek az állam szerves részei, nálunk is jogosan kapnak komolyabb állami támogatást, ahogy más európai országokban is a pártokat külön és hozzánk hasonló formában támogatják.

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág Szilárd, csak azok a pártok kapnak központi támogatást, akiket a szavazók támogatnak.

        2 hours ago · Like

        Szolid Szilárd Őszintén demagóg leszek! Nem érdekel, hogy más európai országban is hasonlóan oldották meg a pártfinanszírozást! Az sem érdekel, ha nem tudnak elképzelni demokráciát pártok közvetlen hatalmi irányítása nélkül! A cél a valódi független hatalmi ágak létrehozása, a kormányzás a lehető legjobban váljon el a törvényhozástól és az igazságszolgáltatástól. A kormány kormányozzon a már meglévő törvények alapján, a törvényhozás hozza meg a jövőre vonatkozó törvényeket a felhalmozódó kormányzati tapasztalatok alapján, és ellenőrizze a kormányzás törvényességét, az igazságszolgáltatás pedig alkalmazza a hatályos törvényeket, figyelve a törvényhozás és a kormányzás törvényességére is.

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág Szilárd és jobb ha valamit civilnek nevezünk, de politizál?

 

        Elárulok Neked valamit, az SZDSZben sokan voltak, akik azt mondták egyesületeket kéne alapítani, mert azoknak könnyebb pénzhez jutni. Már itt megdől az elméleted. Egy rakás civil szervezetről tudom, hogy igazából csak álruha.

        2 hours ago · Like

        Szolid Szilárd ‎"Szilárd, csak azok a pártok kapnak központi támogatást, akiket a szavazók támogatnak." A többi civil szervezet miért nem kap támogatást, hisz őket is támogatják az emberek?

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág válaszoltam fent

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág Egy bejegyzett egyesület ezerszer könyebben jut forráshoz, mint egy párt, ami nyiltan felvállalja párt mivoltját.

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág ráadásul oda még ellenőrizhetetlenebbül tud áramlani a lobbipénz.

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág Világosan el kell ezért különíteni a civil és politikai szervezet réteget, mert különben nem lesz kontroll. Ezért gyermeteg ez a civil láz.

        2 hours ago · Like

        Szolid Szilárd Engem meg lehet győzni! De ez éppen engem igazol, hisz azért kap nehezebben egy párt, ha felvállalja magát, nehogy a hatalom közelébe kerüljön. Ha azt mondom, legyenek a feltételek azonosak, akkor éppen a pártok járulnának ezek szerint jól. Ha eltekintünk a hatalmi ágak egymás iránti kontrolljától, akkor csak a szavazó az aki a kontrollt tud biztosítani. Mi lenne a szerepe a kontrollban más civil szervezetnek?

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág A demokrácia nem járna jól, mert megszűnne a civilkontroll.

        2 hours ago · Like

        Szolid Szilárd Mit jelent a civil kontroll?

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág Mert egy állam igazgatása gazdaság, társadalmi politikai kérdésekből áll. Ahogy egy civilszervezet ebben következetes, már nem civil, hanem politikai szereplő. Így tök mindegy, pártnak, vagy egyesületnek hívjuk.

        2 hours ago · Unlike · 1 person

        Hajósi Virág Viszont ha politikai szereplővé tesszük, akkor elveszti a függetlenségét.

        2 hours ago · Like

        Szolid Szilárd Ismét kérdem, mit jelent a civil kontroll? Elnézést, ha kissé gyermetegen erősködöm! :-)

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág a civilszervezeteknek egy működő demokráciában a társadalmi, érdek képviseleti egyeztetésekben van a helyük, így lesznek kontroll tényezők.

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág ha ezt nem különítjük el egymástól, akkor tök mindegy hogy hívod :) és a csalódottságodból adódó szűziességben való hited is önámítás.

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág mint ahogy a szakszervezeteket se emeled az államigazgatásba :)

        2 hours ago · Unlike · 1 person

        Hajósi Virág mert az os érdekképviselet a mindenkori hatalommal szemben

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág Nézd meg egy erős civilszervezet, mondjuk vegyük a MANCS-t súlyos nyomást tud gyakorolni, ha akar a gazdaság szereplőire és ezáltal a mindenkori kormányra. Nincs gátolva a mozgásában.

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág de ahogy bekerülne az államigazgatásba, nem biztos, hogy érdekérvényesítő ereje nőne.

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág és már eleve a kormányprogramnál elakadunk, hisz a mindnenkori kormányprogram gazdasági és társadalmi POLITIKAI irányvonalak mentén vannak támogatva. Mert koherensnek kell lennie. Egy civil szervezetnél mindegy a politikai pártállást, egy közös ügy elég, hogy közösség alakuljon, speciális kérdésekben.

 

        Ha egy civilszervezet azonban politikailag értelmezhető jellemzők alapján áll össze, akkor az már párt :)

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág Tehát, önmagában az hogy valamit civilnek nevezünk, nem módosít a helyzeten, csak álarc.

        2 hours ago · Like

        Szolid Szilárd Kezdek meggyőzve lenni! Lehet, hogy rossz úton járok. A népszuverenitáson és a hatalmi ágak függetlenségének kérdésén rágódva jutottam ide. Valóban, az érdekképviseletek (szakszervezetek) beemelése inkább - ha jól emlékszem - a diktatúrák eszköze.

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág és akkor még nem is mentünk abba bele, hogy az európa uniós diplomáciai kapcsolatok is pártalapúak, és az országok gazdasági együttműködése is.

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág Többnyire...

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág Szilárd, annak idején sokan mondták azt, hozzunk létre ún. egyesületeket regionálisan , így lehet a liberalizmust átmenekíteni. Így forráshoz is lehet jutni. Nagyon sokan azt mondták , ezt ne, mert ezzel csak a civileket belerántjuk a politikába és megszüntetjük a valós kontroll lehetőséget is, ha egyszer normális lesz a belpolitikai helyzet.

        2 hours ago · Like

        Szolid Szilárd Sajnos a mellékelt példa bizonyítja, hogy miként tudnak összefonódni a hatalmi ágak egy- egy párton keresztül, és ennek feloldásán gondolkodva tévedhettem el a diktatura felé.

        2 hours ago · Like

        Hajósi Virág nem nevezném diktatúrának az elképzelésed, csak mintha egy lábat kirúgnánk ezzel. Valamiféle ideológiai, gazdasági közös tulajdonságnak a mindenkori hatalomban kell lennie, különben nem tud koherens programot alkotni. A civileknél erre nincs szükség, elég ha egy adott kérdésben azonos állásponton vannak. Ezért nő meg az érdekérvényesítő lehetőségük

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág pl. én is lehetek, amellett hogy párttag vagyok, civil egyesület tagja, mondjuk abban a kérdésben, hogy a családon belüli erőszakot szabályozzák. Ebben az esetben nem pártállásom az elsődleges, hanem a közös ügy. Aminek támogatását vagy indokolni tudom a szervezetemben, vagy nem.

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág És egy fideszessel is lehetek egy civilcsoportban :)

        about an hour ago · Unlike · 1 person

        Hajósi Virág vagy egy LMP-sel, de ettől még nem fogok azonosulni mondjuk, az ő piaccal kapcsoaltos szélsőbalos elveivel, de ebben nem is kell kompromisszumot kötnöm :)

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág és neki se az én piacbarát, inkább jobbos gazdasági felfogásommal

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd Vajon elképzelhető lenne az, amit a hatalmi ágak függetlenségének megerősítéseként képzeltem, vagyis a törvényhozási , a kormányzati és az önkormányzati választások elkülönítéséről módszerben és időben?

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág Az önkormányzati választásokon, civilszervezetek, egyesületek is indulhatnak. Ha jól tudom. Eleve a rendszerváltozáskor szét lett választva a két hatalmi ág. Ezt az önkormányzatiságot számolja fel a Fidesz.

 

        Illetve a járásonként, vagy kik, fölé rendelt államhivatalok közigazgatási szerepet betöltő posztjával, lényegében a kormány jogkörébe emelte át, ezt az egykor tudatosan külön választott területet.

 

        Az SZDSZ-nek hangosan kéne ordibálnia emiatt, hisz pont mi képviseltük a legharcosabban annak idején, hogy ez szigorúan el legyen különítve.

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág Bionyos szempontból egyébként az államosítás is ezt a különválasztást szünteti meg, pl. az iskolák esetében, amikor kiveszi az önkormányzatok kezéből azoknak a felügyeletét.

 

        Ez ellen egyébként fideszes városok is tiltakoztak és mivel sok a polgármesterük, ez komoly probléma a fideszen belül.

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd Vagyis az önkormányzatiság jelentené a harmadik hatalmi ágat, nem az országos kormányzati szervezetek, minisztériumok?

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág mit nevezel hatalmi ágnak?

        about an hour ago · Like

        Zoltán Sziládi Az1szem, egyetlen még független, megbízható szervezet az ÁSZ!

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd A törvényhozási, végrehajtói (kormányzati) és az igazságszolgáltatási hatalmi ág!( Jól feleltem?)

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág a hatalmi ágak: a törvényhozás, az igazságszolgáltatás, végrehajtás.

        about an hour ago · Like · 1 person

        Hajósi Virág a törvényhozásban van a kormányzati és az önkormányzati

        about an hour ago · Like · 1 person

        Szolid Szilárd Akkor mi a végrehajtási?

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág klasszikus értelemben, de ahogy fejlődött a társadalom, ide sorolható a tömegtájékoztatás is :), amik közösségi támogatással működnek

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág és persze az AB, az ombudsmanok intézménye...

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd Az a negyedik "hatalmi ág"! Rossz példa, de a az elnöki rendszerekben a törvényhozás és a kormányzás ketté van választva, nem (USA)?

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág a törvényhozásban a parlament és a lokális önrendelkezésű önkormányzatok azonos szerepet töltenek be, törvényhozók. De ha az önkormányzatok fölé berakják a Parlamentet (jelenleg a 2/3-s-t), akkor bizony a polgárok önrendelkezési jogának csorbítása.

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd Az AB és ombudsmannok az egyéb független ellenőrző testületekhez tartoznak.

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág a törvényhozóés a végrehajtó hatalom el van szervezetileg is különülve az USA-ban

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd Ismét gyermeteg lelkem veszem elő: mi a végrehajtási hatalmi ág?

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd Úgy tudom az önkormányzat nem hozhat és nem írhat felül törvényt, csak a törvényeknek megfelelő és nem ellenmondó rendeletet hozhat.

        about an hour ago · Like

        Rózsa Mihály Álmodozni sok mindenről lehet, de az azért veszélyes, mert azt mondja a dakota, hogy megrontja az életet. :-) A képviseleti demokráciánk jellemzően pártokra építkezik, a párt rendszer a magyar politikai rendszer alapja. Hogy ez jó e vagy sem, arról lehet vitázni persze, de ettől ez még így van és nem hiszem, hogy változna a belátható jövőben. A pártokat annullálni, vagy lehetőségeiket szűkíteni egy rájuk építkező rendszerben egyrészt értelmetlen szerintem, másrészt működésképtelen állapothoz vezethet.

 

        Pont ezért nem lehet a kormányt és a törvényhozást elválasztani egymástól, hiszen a kormányt a törvényhozás többségi résztvevője vagy résztvevői adják. Ezek meg pártok lennének. De érdekes gondolat, hogy mi van akkor ha magát a kormányt nem a győztes pártok adják, hanem mindig szakértői kormány áll fel pártoktól függetlenül. Érdekes de megvalósíthatatlan gondolat ez sajnos.

 

        Az önkormányzati választások is csak kisebb településeken szólnak maximum az egyénről, a nagyobb településeken, városokban ott is a pártok adják az önkormányzati rendszer gerincét. Tarlós nem azért lett például Budapest főpolgármestere, mert ő erre a posztra baromira alkalmas szakember, hanem azért, mert a választók a Fideszt akarták támogatni és a Fidesz okán szavaztak Tarlósra nagy többségükben. Mások meg az MSZP és LMP vagy Jobbik ellenében.

 

        Nehéz alapvetően elkülöníteni egymástól a kormányt és az önkormányzatokat,a törvényhozást és az önkormányzatokat, hiszen a szereplői rendre azonosak.

        about an hour ago · Unlike · 1 person

        Hajósi Virág Végrehajtó ág feje: a mindenkori elnök

        Törvényhozó: szenátus és képviselőház, együtt kongresszus, aminek feje a Házelnök és az alelnők a szenátus feje

        Igazságszol: Egyesült Államok főbírója

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág De helyi törvényeket hozhat.

        about an hour ago · Like

        Ferenc Szabó Ez így nem jó,az önkormányzatok a területükre érvényes rendeleteket hozhatnak és azok nem ütközhetnek a törvényekkel. A törvényhozást csak a parlamentet illeti.Egyébként nálunk is különválik a kormányzás,ami törvények végrehajtását jelenti,ez a végrehajtó hatalom.

        about an hour ago · Unlike · 2 people

        Hajósi Virág a törvények betartatásáért felelős ágak.

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág Vizsgáztatsz? :)

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd Mármint ki?

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág Te, engem :)

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd Én csak tanulok! :-O)

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág Ferenc, köszi a jogászi megfogalmazást :)

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág rendelet és törvény :) valóban ezt a különbséget nem jeleztem

        about an hour ago · Like

        Ferenc Szabó Foglalkozási ártalom.

        about an hour ago · Like · 1 person

        Rózsa Mihály Én elfogadom, hogy demokráciánk a pártokra építkezik. Nem is ezen akarnék itt változtatni ha tehetném. Sokkal inkább azon, hogy egy választás ne zsákbamacska legyen. Egy párt, csak akkor indulhasson a választásokon, ha részletesen kidolgozott, minden fontos területet érintő világos programja van. Mondja ki előre, hogy a lényeges területeken ha megnyeri a választást egészen pontosan mit csinálna rövid, közép és hosszú távon. És amit ígér, hogy azt fogja tenni legyen köteles azt be is tartani. Ha nem tartja be, akkor szűnjön meg emiatt automatikusan minden megszerzett mandátuma. Tehát legyen súlya a választási ígéretnek és legyen olyan törvényi háttér, ami ezt betarthatóvá is teszi vagy szankcionálja az elmaradását. Ezzel véget lehetne vetni a felelőtlen ígérgetéseknek, valamint előre tudni lehet, hogy kire és miért is szavazunk.

        about an hour ago · Unlike · 1 person

        Szolid Szilárd Egyébként én is hasonlót írtam, beee! De: RM:

        Nehéz alapvetően elkülöníteni egymástól a kormányt és az önkormányzatokat,a törvényhozást és az önkormányzatokat, hiszen a szereplői rendre azonosak." Ez az alapvető probléma a független hatalmi ágakkal.

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág Szilárd, ezt érdemes elolvasnod: ... http://liberalisklub.blogter.hu/tag/onkormanyzatisag ....

        önkormányzatiság

        liberalisklub.blogter.hu

        Tiltakozunk az ellen, hogy a kormánynak csupán egyetlen koherens programja van: ...See More

        about an hour ago · Like ·

        Szolid Szilárd RM:Mondja ki előre, hogy a lényeges területeken ha megnyeri a választást egészen pontosan mit csinálna rövid, közép és hosszú távon. És amit ígér, hogy azt fogja tenni legyen köteles azt be is tartani. Ha nem tartja be, akkor szűnjön meg emiatt automatikusan minden megszerzett mandátuma."....... Ezt írtam meg egy jegyzetem pár hónapja, úgy hogy teljen egyetértek! :-D

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág Persze hogy azonosak, mert az emberek nagyrészének fingja nincs, miért fontos az önkormányzatiság....

        about an hour ago · Like

        Ferenc Szabó OK! De ki mondja meg egy programról,hogy eléggé részletes? Az isten?

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág a felelős állampolgár, aki képes azon túllépni, hogy fuj egyik, hajrá másik :)

        about an hour ago · Like

        Rózsa Mihály A pártok támogatása képmutatásra épül. A pártfinanszírozási rendszerünk úgy szar ahogy van. És ebben minden párt,még a legtisztességesebb is kénytelen ezért csalni olykor.

 

        Nos én azt mondanám, hogy jelentősen megemelem a pártok költségvetési támogatását és minden pártnak adok belőle eltérő mértékben, amelyik nagyobb ideológiát képvisel, függetlenül attól, hogy parlamenti e vagy sem. / Más formában támogatnám a parlamenti és az azon kívüli pártokat. /

 

        Engedélyezném a pártok számára az egyszemélyes Kft-k működtetését, de ezek soha nem kaphatnak se közvetlenül, sem közvetve állami vagy önkormányzati megrendeléseket. A pártok ezen felül tagdíjakat szedhetnek, de semmilyen más forrásból bevételük nem származhat. Illetve még azt lehetővé tenném, hogy minden választó az adója 2%-át az általa megjelölt párt támogatására fordíthassa. És a jelenleginél, sokkal többször és sokkal szigorúbban ellenőrizném őket, akit meg akár a legkisebb csaláson is érek, teljesen kizárnék a támogatási rendszerből.

        about an hour ago · Unlike · 1 person

        Rózsa Mihály Most hirtelen ötletelgetünk Feri, így nem tudok neked pontos választ adni a kérdésedre. / Mondjuk én! :-) / De úgy gondolom, lehetnek olyan kritériumok, amit a részletesség minimális feltételének jelölünk meg. Most nincs rá konkrét válaszom, hogy mik ezek pontosan, de ki lehet találni.

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd Ha külön választjuk meg a kormányfőt, a minisztereivel és a programjával együtt, akkor előzetesen ellenőrizheti a törvényhozás, hogy megfelelnek e a hatályos törvényeknek, az alkotmánybíróság pedig, hogy megfelel e az alkotmánynak. Ha igen, akkor indulhat a választáson! Kormányfőjelöltet pedig indíthat, mindazon szervezet amely szervezet képes volt országos listát állítani!

        about an hour ago · Like

        Rózsa Mihály A kormány baszhatja a Parlament támogatása nélkül. Hiába raksz össze Szilárd egy tuti kormányt, az nem tud semmit tenni, ha a Parlament szembe megy vele.

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd RM pártfinanszirózási ötletét támogatnám!

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd Ha függetlenek a hatalmi ágak, akkor a parlament csak akkor mehetne vele szembe, ha törvénytelenséget vagy alkotmánysértést követne el a kormány.

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd És a kormány még mindig fordulhatna az alkotmánybírósághoz, (márha függetlenek a hatalmi ágak)!

        about an hour ago · Like

        Rózsa Mihály Ahhoz hogy kormányozzál törvényeket, rendeleteket kell csináljál hozzá, amit csak a Parlament szavazhat meg. A kormány a Parlament nélkül nem tud szinte semmit csinálni.

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd Amikor egy kormányfő jelöltként elindul, tudnia kell, hogy milyen törvényeknek kell megfelelnie és annak fényében alkotja meg programját. Ami adhoc kell, azt a törvényeknek és az alkotmánynak nem ellenmondó rendeletekkel kell tudnia megoldani, ha nem képes, ne induljon vagy mondjon le. A programjában kérhetne törvényeket, amit a parlament szintén csak akkor utasíthatna el, ha ellent mond az alkotmánynak vagy a hatályos törvényeknek.

        about an hour ago · Like

        Rózsa Mihály Akkor mi szükség is van itt a Parlamentre ebben a verziódban, ahol mindent meg kell szavazniuk, amit a kormány akar és nem törvénysértő?

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd Mint ahogy az önkormányzati rendeleteket sem szavazza meg az ország gyűlés, a kormány rendeleteit sem szükségszerű, csak a törvényességét ellenőrizheti. Vita esetén ismét az alkotmánybíróságon van a sor!

        about an hour ago · Like

        Szolid Szilárd Az ellenőrzés és a kormányzás során felmerült kérdések megoldására való törvények meghozatala a feladata, még hozzá olyan hatályba lépéssel ami nem akadályozza az elfogadott kormányprogram végrehajtását!

        about an hour ago · Like

        Hajósi Virág Szilárd, de az önkományzatokon a testületet a lakosság választja meg. És a testület tagjai képviselik a lakosságot, így helyi ügyekben ott is közvetett jogérvényesítő lehetőség van. Az önkormányzati rendeleteket a testület szavazza meg.

 

        a kormányzatit, a Parlament.

        52 minutes ago · Like

        Hajósi Virág ‎"Ha függetlenek a hatalmi ágak, akkor a parlament csak akkor mehetne vele szembe, ha törvénytelenséget vagy alkotmánysértést követne el a kormány"

 

        A Parlament a népképviselet, átruházott hatalommal.

        51 minutes ago · Like

        Hajósi Virág És a Köztársaság legfőbb hatalomgyakorlója a Nép, a parlamenten keresztül/által.

        50 minutes ago · Like

        Hajósi Virág a Parlamentáris Demokráciában.

        50 minutes ago · Like

        Szolid Szilárd A nép a hatalmát megosztva adja át, a törvényhozásnak, a végrehajtásnak és az igazságszolgáltatásnak. (A hatalom megosztás elve)

        48 minutes ago · Like

        Hajósi Virág igen, de a Parlament a legfőbb törvényhozó szerv.

        47 minutes ago · Like

        Hajósi Virág nem?

        47 minutes ago · Like

        Szolid Szilárd A törvényhozó és nem végrehajtó vagy igazságszolgáltató!

        46 minutes ago · Like

        Szolid Szilárd ‎(A hatalmi ágak függetlenségének elve!)

        46 minutes ago · Like

        Hajósi Virág De nem értem a mondatod :) nem a kormány hoz törvényt, hanem a parlament, akkor hogy tudna olyan törvényt hozni a kormány, amit nem szavaz meg a parlament

        45 minutes ago · Like

        Hajósi Virág maximum kormány rendeletet

        45 minutes ago · Unlike · 1 person

        Szolid Szilárd A kormány kérheti egy törvény meghozatalát, de hozhatja meg!

        44 minutes ago · Like

        Szolid Szilárd Rendeletet hozhat, ha nem mond ellen törvénynek vagy az alkotmánynak és a hatálya a megbízatásáig tart.

        43 minutes ago · Like

        Hajósi Virág hu ez már nagyon bonyolult

        42 minutes ago · Like

        Hajósi Virág ‎:D

        42 minutes ago · Like

        Hajósi Virág

        aha, értem:

 

        "Ha külön választjuk meg a kormányfőt, a minisztereivel és a programjával együtt, akkor előzetesen ellenőrizheti a törvényhozás, hogy megfelelnek e a hatályos törvényeknek, az alkotmánybíróság pedig, hogy megfelel e az alkotmánynak. Ha igen, akkor indulhat a választáson! Kormányfőjelöltet pedig indíthat, mindazon szervezet amely szervezet képes volt országos listát állítani!"

 

        de melyik kormányfő az a hülye, aki biankóra politikai felelősséget vállal?

        41 minutes ago · Like

        Szolid Szilárd Egyszerű és koherens, legfeljebb szokatlan egy létező demokrácia bűvkörében! :-DDDD

        41 minutes ago · Like

        Hajósi Virág most megszavazod a képviselődet, kialakul a parlamenti többség, ez alapján, felkér vkt a KE kormányalakításra, majd a parlament támogatást ad (azaz TE a képviselőd által) a kormányalakításra

        40 minutes ago · Like

        Hajósi Virág Hogy a magyar nép olyan ostoba, hogy csak két pártban képes gondolkozni, az semmitől sem változna meg, erre kódolták 20 évig :)

        40 minutes ago · Like

        Hajósi Virág Ha több szereplője lenne a parlamentnek és ezáltal nagyobb kontroll, akkor nagyobb konszenzus is kéne, hogy egy párt elnyerje a kormányalakítási lehetőséget

        39 minutes ago · Like

        Hajósi Virág Szilárd, a rendszer ki van találva, de az emberi butasággal sajnos nem lehet kalkulálni, bármilyen módszert is találnánk ki. Meg kell tanulni demokratán gondolkozni! Ez az egyetlen járható út.

        37 minutes ago · Like

        Szolid Szilárd Mit jelent, hogy biankó politikai felelősség? Az a felelőssége, hogy a kormányprogramot végre kell hajtani, ha megnyerte a választást. Ha jól kormányoz, minden rendben, ha nem viseli a következményeit, vagyis nincs esélye az újra választásra.

        37 minutes ago · Like

        Hajósi Virág Szilárd, biankó, mert abszolút ki van szolgáltatva annak, hogy bármikor megbuktathatják :) mivel nincs mögötte többség, amivel felelősséget vállalhatna

        36 minutes ago · Like

        Szolid Szilárd Szerintem - a tévedés jogát fenntartva- a rendszer rosszul van kitalálva.

        36 minutes ago · Like

        Hajósi Virág szerintem meg az állampolgároknak fogalmuk nincs, milyen felhatalmazést a dnak a voksaikkal és az akciós újságot jobban böngészik, mint amennyit gondolkodnak azon, kit érdemes támogatni

        36 minutes ago · Like

        Hajósi Virág nincs se demokrácia fogalmuk, se elvárásuk

        35 minutes ago · Like

        Szolid Szilárd Végezze jól a dolgát, törvényesen,az alkotmánynak megfelelően! Miért és ki buktatná meg?

        35 minutes ago · Like

        Hajósi Virág Szilárd, kicsit utópia amit mondasz :) Pláne a magyar valóságban, amikor egy posztért képesek egymást megőlni a politikai szereplői :)

        34 minutes ago · Like

        Szolid Szilárd A NÉP lenézése nem vezet jóra! (Elég demagóg vagyok?)

        34 minutes ago · Like

        Hajósi Virág elég demagóg, de ettől függetlenül és nem lenézem a Népet, az emberek úgy szavaznak, mintha egy focirangadón lennének

        33 minutes ago · Like

        Szolid Szilárd Ha nem gondolkodunk a jobbon, miért várjuk el hogy javuljon?

        33 minutes ago · Like

        Hajósi Virág De nem jobb Szilárd amit mondasz :) mert semmit nem változtat azon, ami most van, hogy olyan képviselők kapnak 4 évre felhatalamzást, akik 5 forintért eladnák az anyjuk :)

        32 minutes ago · Like

        Szolid Szilárd Van, aki - talán emlékszünk tegnapról - aki azt várja, hogy a nép fog alkotmányt írni, ez tényleg baromság, de hiszem hogy képes minden józan ember választani alternatívák között!

        31 minutes ago · Like

        Hajósi Virág a megoldás gyökere a választásban van. Hogy elvárások lapján szavazzanak az emberek, racionális elvárások alapján és ne nyűgnek érezzék, hogy beleszólhatnak a jövőjükbe, hanem lehetőségként.

 

        Amíg nem érti meg a többség, hogy nem isteneket választ, tök mindegy az egész :) Csak egy tiszta demokrácia tudatú nemzet tud felelősen dönteni, nem focirajongók nyája

        30 minutes ago · Like

        Hajósi Virág Tök mindegy a sorrend, hogy mikor erősít meg valakit a parlament :) , ha a képviselőket felelőtlenül válasszuk meg :)

        29 minutes ago · Like

        Szolid Szilárd Nagyon negatív a hozzáállás! Kissé optimistábbnak kell lenni, mert ha nem, akkor tényleg felesleges minden!

        29 minutes ago · Like

        Hajósi Virág Ez ami most van :) ez a magyar emberek terméke, nem orbáné, vagy Gyurcsányé... az emberek tették azzá őket, amik

        29 minutes ago · Like

        Hajósi Virág ez a mostani helyzet a magyar társadalom kórlelete

        28 minutes ago · Like

        Hajósi Virág ‎300 forintért szavaztak egy 2/3-t, ez a szomorú tény. Most meg demokráciáért kiabálnak.

        28 minutes ago · Like

        Szolid Szilárd Vagyis mindenki kösse fel magát? Köteles Laci majd termel nekünk eleget, közmunkában!

        27 minutes ago · Like

        Hajósi Virág nem, tessék a többségnek végre elkezdeni gondolkozni és öntudatossá válni. És örülni, hogy joga van választani és nem Kínában él, hanem egy demokratikus országban és szánjon rá energiát. Addig, amíg ez nem történik meg, tök mindegy milyen a rendszer, majdnem mindegy.

        26 minutes ago · Like

        Hajósi Virág És a politikusoknak is ez a felelőssége, hogy végre kezeljék értelmes emberként a polgárokat és ne igérgessenek, legyen erkölcsi gátjuk.

        25 minutes ago · Like

        Hajósi Virág Milyen gyermeteg már csak azért szavazni valakire, hogy ne másra?

        24 minutes ago · Like

        Szolid Szilárd És ami írva van, az mind igaz! De talán éppen ez mozgósítja a leendő többséget, hogy ilyen a helyzet. Azt kell kommunikálni hogy mi, miért rossz és nem azt, hogy a nép a hibás!

        24 minutes ago · Like

        Hajósi Virág Ha valaki hibázik, akkor amíg rá nem jön, hogy hibázott, nem tud tovább lépni. És ha csak azért jut el addig, mert éppen 5 forinttal kevesebbje van, az elég kevés.

        23 minutes ago · Like

        Szolid Szilárd ‎(elnézést megint demagóg lettem)

        23 minutes ago · Like

        Hajósi Virág A demokrácia az élet egyik legnagyobb felelőssége. Fel kéne végre nőni hozzá.

        22 minutes<

A bejegyzés trackback címe:

https://szolidszilard.blog.hu/api/trackback/id/tr583260514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása