I. Kormányzati teendők

Mit kell tenni a gazdasági stabilitás és növekedés megszervezéséhez?

Strukturált adórendszer bevezetése.
Munkanélküliség csökkentésének elősegítése.

Ha a vállalatok, vállalkozók az előző év foglalkoztatási létszámukat valahány százalékkal növelik és az új létszámot egy évig foglalkozatják, akkor fele annyi százalékkal csökken az adóalapjuk. (10 % növekedés 5% adóalap csökkenés)
A mezőgazdasági termelés és élelmiszer feldolgozás támogatása adókedvezményekkel és pályázati kiírásokkal, melynek célja, hogy a lehető legtöbb munkaerőt felszívja önfoglalkoztatás és alkalmazás útján.

A gazdasági versenyképesség elősegítése

Ha a vállalatok, vállalkozók, őstermelők az előző év jövedelmezési szintjüket valahány százalékkal növelik, akkor fele annyi százalékkal csökken az adóalapjuk. (10 % növekedés 5% adóalap csökkenés)

II. Törvényhozási teendők

Mit kell tenni a politikai stabilitás és a jogállam helyre állításához, megerősítéséhez?

Konszenzuson alapuló, stabil, de mégis rugalmas, vagyis strukturált szerkezetű új alkotmány megteremtése.

Az új alkotmányt vagy négyötödös törvénnyel, vagy népszavazás útján kell életbe léptetni, hogy ne lehessen obstruálni, ha meg van ugyan a többség, de nem a szükséges többség!
Az új alkotmányban helyre kell állítani a népszuverenitás elvét, vagyis hogy a népszuverenitás egyik kifejezésének, a népszavazásoknak a jelentőségét meg kell erősíteni, tehát a népszavazás ne kivételes lehetőség legyen, hanem éppen a kivételek legyenek az alkotmányban rögzítve, amiket népszavazás útján nem lehet megszüntetni vagy módosítani, csak rendkívüli módon [önkorlátozó népszuverenitás].

A hatalommegosztás elvének a lehető legnagyobb mértékű kialakítás

Az új alkotmány strukturálása azt jelenti, hogy egyes részei csak négyötödös törvényhozási többséggel ÉS népszavazással módosítható, egyes részei négyötödös törvényhozási többséggel VAGY népszavazással módosítható, és vannak részei, amelyhez elegendő a kétharmados többség VAGY népszavazás!

A konszenzusos alkotmány azt jelenti, hogy meg kell tisztítani az egyoldalú ideológiai elemektől és minden részének elfogadhatónak kell lenni minden világnézetű ember számára. [nyilván az un. „hitvallás” kikerül belőle.] Talán egy ilyen preambulum nem sért senkit!

Mivel egy alkotmány elsődleges célja az állampolgárok, egyének jogainak rögzítése az államhatalommal szemben, a szerkezetének és módosítási lehetőségeinek is ezt kell tükröznie. Például az első fejezet tartalmazza a következőket:

Személyes, egyéni jogok
Társadalmi, szociális jogok
A népszuverenitás (demokrácia) garanciái

Új választási rendszer kialakítása

Elektronikus választási/szavazói kártya bevezetése
Előválasztás
Európai Uniós képviselő választás
Magyar törvényhozási választás
Köztársasági elnökválasztás
Kormányzati (végrehajtói) választás.
Az országos kormányzati (kormányfői) választás
A megyei (regionális) önkormányzati választás
A települési önkormányzati választás

Népszavazás

Ügydöntő
Véleménynyilvánító

 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szolidszilard.blog.hu/api/trackback/id/tr504858191
süti beállítások módosítása