Az elképzelés a következő:

Minden választópolgár kap egy - nem személyhez  kötött - elektronikus kártyát, amely tartalmazza egyedi sorszámot, területi egyéni választói körzetszámot, érvényességet és mellékelve az aktiváló PIN kódot.A szavazó bármely olyan számítógépen leadhatja szavazatát, amely rendelkezik internet hozzáféréssel, de minden településen biztosítani kell legalább egy nyilvános számítógépet is (ha lehet, elektronikus kártyaolvasóval).

  1. A szavazást (ajánlást, jelölést) lebonyolító program (Országos Szavazás Interneten= OSZI) bekéri a szavazó kártya egyedi sorszámát, a választói körzetszámot, a külön kapott PIN kódot, és a szokásos módon ellenőrzi, hogy természetes személy kezeli e a programot. (Ha a valamilyen elektronikus beolvasás történt, akkor csak a PIN kód és a természetes személy ellenőrzés történik.)
  2. A programrendszer a központi adatbázisban ellenőrzi a kártya érvényességét, valamint hogy még nem szavaztak vele az adott célra. Ha rendben, akkor megjelenik az aktuális menü és innen kezdve a program végig vezeti a választót az adott célra vezető választási lehetőségen. (Például megjelölheti azt a regisztrált választási szervezetet, amelyiket szeretné, hogy részt vegyen a választáson!)       

Biztos vagyok benne, hogy kellő  ideig tartó és intenzív kampánnyal meglehet majd így mozgatni annyi választót, hogy meglehetős biztonsággal megállapítható legyen a regisztrált választási szervezetek esélyei és a tényleges választás idejére már kitudják alakítani, ha akarják a szövetségeket, egyezségeket és annak alapján indítják a jelöltjeiket. Vagyis  az előválasztási funkció ténylegesen működhetne.

Még egyszerűbben: Pofonegyszerű elektronikus előválasztás

Találtam egy oldalt, ahol valószínűleg az összes települést felsorolták, és ha a település nevére rábökünk, akkor elég sok információ kapunk, ráadásul , ha van hivatalos honlapja, akkor a címe megjelenik. 

TELEPÜLÉSEK

Eddig szinte bármelyiket is választottam ki, mindnek volt honlapja. Naivan azt gondolom, ha van a településnek honlapja, akkor számítógép is van. Márpedig, ha van a településen számítógép, amely csatlakozik az internethez, akkor csak egy jó program kell és semmi akadálya az elektronikus szavazásnak! Ott ahol nincs számítógép, a "mozgó urnának" megfelelne egy notebook is, nem? És akkor a legkisebb tanyán is lebonyolítható a szavazás! Ha valakinek van kedve, "játszásiból" kipróbálhatná, hogy vajon mennyi településnek nincs honlapja!

A bejegyzés trackback címe:

https://szolidszilard.blog.hu/api/trackback/id/tr713457694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása