Mandátumszámítás, töredékszavazatokkal

Az arányos rendszerek legarányosabb képviseletet biztosító megoldása, amikor a választók listákra szavaznak. A választók preferencia-sorrendet állíthatnak fel a listán szereplő jelöltek között.

A mandátumok elosztása a Hagenbach-Bischoff formula (illetve D'Hondt-módszer) segítségével történik. Az érvényes szavazatok számát elosztják a kiosztható mandátumok száma + 1-gyel; ez a kvóta, amely egy mandátum elnyeréséhez szükséges. Amelyik szervezet listájára leadott szavazatok száma egyszer elérte a kvótát, az egy mandátumot kap, amelyik kétszer, az kettőt, amelyik háromszor, az hármat stb. Ha ezek után még marad kiosztatlan mandátum, azt az a szervezet kapja, amelyiknek a listájára leadott (vagy maradék) szavazatszáma alulról legjobban megközelíti a kvótát, de ez esetben is meg kell lennie a szükséges szavazatszám kétharmadának (ez a kétharmados szabály). Amennyiben ezek után is marad(nak) kiosztatlan mandátum(ok), az(ok) felkerül(nek) egy segéd listára, így növelve az onnan kiosztható mandátumok számát.

Az segéd listán szerezhető mandátumokat a töredékszavazatok alapján osztják el. A töredékszavazatok azok a leadott, de mandátumot nem eredményező szavazatok, amelyeket a már mandátumot szerzett szervezetek még rendelkeznek. A töredékszavazatok mandátumra váltása az segéd listákon a d’Hondt-mátrix segítségével történik. A mandátumszerzésre jogosult szervezetek segéd listára felkerült szavazatait felírják egymás mellé, majd ezek alá sorban e számok kettővel, hárommal, néggyel stb. való osztás után kapott hányadosát (az osztósor utolsó számjegye a kiosztható mandátumok száma). Az így kialakult mátrixban megkeresik a legnagyobb számot, és az a szervezetlista kap egy mandátumot, amelyiknek az oszlopában ez a szám szerepel. Ezután a második legnagyobb számot mutató szervezetlista kap egy mandátumot, s ez addig folytatódik, amíg az összes mandátum gazdára nem talál.

A 2010. évi választási eredmény ez lenne:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szolidszilard.blog.hu/api/trackback/id/tr523291891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása