VII. fejezet A Magyar Köztársaság védelmi szervezetei

1. bekezdés

A Magyar Honvédség

1)      A Magyar Honvédség alapvető kötelessége a haza katonai védelme és a nemzetközi szerződésből eredő kollektív védelmi feladatok ellátása.

2)      A Rendőrség alapvető feladata a közbiztonság, a közrend és az államhatár rendjének védelme.

3)      A Magyar Honvédség feladatairól és a rá vonatkozó részletes szabályokról szóló, továbbá a Rendőrségről, a titkosszolgálati eszközök és módszerek alkalmazásáról, valamint a nemzetbiztonsági tevékenységgel összefüggő részletes szabályokról szóló törvények elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

4)      A Magyar Honvédséget az Alaptörvény biztosított rend megdöntésére, vagy a hatalom kizárólagos megszerzésére irányuló fegyveres cselekmények, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot tömeges méretekben veszélyeztető, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett súlyos erőszakos cselekmények esetén, az Alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően kihirdetett szükségállapot idején lehet felhasználni, akkor, ha a rendőrség alkalmazása nem elegendő.

5)      A Magyar Honvédség irányítására - ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik - az Alaptörvényben meghatározott keretek között kizárólag az Országgyűlés, az Országgyűlés elnöke, a Kormány elnöke és az Országbíróság elnöke együttesen, a Honvédelmi Tanács, a Kormány és az illetékes miniszter jogosult.

6)      A Magyar Honvédség, a Rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, politikai tevékenységet nem folytathatnak, továbbá szolgálati jogviszonyuk fennállása alatt és annak megszűnését vagy megszüntetését követő három évig nem indulhatnak jelöltként az országgyűlési képviselők választásán, az európai parlamenti választáson, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek, valamint a kisebbségi önkormányzati képviselők választásán.

7)      A Magyar Honvédség nem hivatásos katonai állományú tagjának pártban való tevékenységére a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával elfogadott törvény korlátokat állapíthat meg.

8)      A Kormány engedélyezi a Magyar Honvédség, illetve külföldi fegyveres erők 19. § (3) bekezdés j) pontja szerinti, az Európai Unió vagy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete döntésén alapuló alkalmazását, valamint más csapatmozgásait.

9)      A Kormány az (1) bekezdés alapján, valamint a Magyar Honvédség békefenntartásban való részvételének vagy a külföldi hadműveleti területen végzett humanitárius tevékenységének engedélyezése tárgyában hozott döntéséről haladéktalanul beszámol az Országgyűlésnek az Országgyűlés elnöke és az Országbíróság elnöke együtt egyidejű tájékoztatása mellett.

2. bekezdés

Nemzetbiztonsági szolgálok

1)      A nemzetbiztonsági szolgálatok alapvető feladata Magyarország függetlenségének és Alaptörvényben biztosított rendjének védelme, nemzetbiztonsági érdekeinek érvényesítése.

2)      A nemzetbiztonsági szolgálatok működését a Kormány irányítja.

3)      A nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak és politikai tevékenységet nem folytathatnak.

4)      A nemzetbiztonsági szolgálatok szervezetére, működésére vonatkozó részletes szabályokat, a titkosszolgálati eszközök és módszerek alkalmazásának szabályait, valamint a nemzetbiztonsági tevékenységgel összefüggő szabályokat külön törvény határozza meg.

3. bekezdés

Rendőrség

1)      A rendőrség alapvető feladata a bűncselekmények megakadályozása, felderítése, a közbiztonság, a közrend és az államhatár rendjének védelme.

2)      A rendőrség működését a Kormány irányítja.

3)      A rendőrség hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak és politikai tevékenységet nem folytathatnak.

4)      A rendőrség szervezetére, működésére vonatkozó részletes szabályokat, a titkosszolgálati eszközök és módszerek alkalmazásának szabályait törvény határozza meg.

4. bekezdés

Települési Polgárőrség

1)      A települési önkormányzatok a település közrendje és közbiztonsága fenntartásának segítése érdekében Települési Polgárőrséget hozhat létre.

2)      A Települési Polgárőrség az egyesülési jog alapján létrejött társadalmi szervezet.

3)      A Települési Polgárőrség feladatai:

a)      település közrendje és közbiztonsága fenntartásának segítése,

b)      a határőrizet, a környezet- és természetvédelem segítése,

c)      a részvétel veszélyhelyzetek megelőzésében és kezelésében,

d)      a társadalmi bűnmegelőzésben való lakossági részvétel segítése

4)      A polgárőrség és a polgárőrök tevékenységük ellátása során hatósági jogkörrel nem rendelkeznek, kényszerítő eszközt nem alkalmazhatnak.

5)      A polgárőrség tagjai a részükre biztosított eszközöket a rendeltetésüknek és céljuknak megfelelően a feladataik ellátásához használják.

VIII. Fejezet Záró rendelkezések

1. bekezdés

A Magyar Köztársaság fővárosa és nemzeti jelképei

1)      A Magyar Köztársaság fővárosa Budapest.

2)      A Magyar Köztársaság himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével.

3)      A Magyar Köztársaság zászlaja három, egyenlő szélességű piros, fehér és zöld színű vízszintes sávból áll.

4)      A Magyar Köztársaság címere hegyes talpú, hasított pajzs. Első mezeje vörössel és ezüsttel hétszer vágott. Második, vörös mezejében zöld hármas halomnak arany koronás kiemelkedő középső részén ezüst kettős kereszt. A pajzson a magyar Szentkorona nyugszik.

5)      A Magyar Köztársaság címeréről, zászlajáról és azok használatáról szóló törvény elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

6)      Az Alaptörvény a Magyar Köztársaság alaptörvénye, mindenkire nézve kötelező.

7)      A Magyar Köztársaság Alkotmánya kihirdetése napján lép hatályba; végrehajtásáról a Kormány gondoskodik.

8)      A Kormány köteles az Alkotmány végrehajtásához szükséges törvényjavaslatokat az Országgyűlés elé terjeszteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szolidszilard.blog.hu/api/trackback/id/tr432941108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása